spelen met zand is gezond

Zandbak

Buiten spelen is hartstikke leuk en gezond bovendien! Veel ouders zorgen er dan ook voor dat er achter het huis genoeg is om mee te spelen. Eén van de speeltoestellen die in de tuin of op het balkon niet mag ontbreken is de zandbak. Een zandbak biedt het meeste speelplezier voor kinderen van alle leeftijden. Spelen in de zandbak is goed voor de ontwikkeling en kan al vanaf jonge leeftijd. Dankzij de vele zandbakken met deksels hoef je niet bang te zijn voor viezigheid of bacteriën en blijft het zand lekker lang schoon en droog.

Een zandbak voor tuin of balkon

Hoe veel of weinig ruimte je ook hebt, er is altijd wel een goede zandbak voor je tuin of balkon te vinden. Zo kan er in de zandbak schelp heerlijk gespeeld worden met zand en water. Bovendien is er voor deze compacte zandbak met deksel altijd wel een plek te vinden. De draagbare zandbak schelp kun je werkelijk overal neerleggen, vullen met speelzand (en op zonnige dagen met water) en de zandbak is klaar. Aan het eind van de dag gaat de schelp dicht en blijft het zand schoon en droog. Een zand- en watertafel neemt nog minder ruimte in beslag. Een houten zandbak staat met zijn natuurlijke uitstraling prachtig in de tuin. En heb je veel ruimte tot je beschikking? Dan kun je de kinderen echt verwennen met een prachtig houten speelhuis met zandbak! Zo'n speelhuis biedt naast een zandbak ook een glijbaan, een speelplateau met daarop een huisje - alleen een overkapping of een echt huis met ramen en deuren - en soms een (dubbele) schommel. Met zoveel activiteiten willen kinderen elke dag wel buiten spelen!

Zandbak in de tuin

Welke zandbak je ook kiest, je zult zien hoe dit speeltoestel de creativiteit prikkelt. Met zandbakspeelgoed zoals een aantal schepjes, harkjes, vormpjes en emmers kunnen kinderen zich helemaal uitleven. Er worden de mooiste creaties gebouwd en meest prachtige verhalen verzonnen. De zandtaartjes zijn altijd een hit. De blaadjes, bloemetjes, steentjes en takjes in de tuin worden dankbaar gebruikt om een bouwwerk te verfraaien. Of er worden wegen en bruggen gebouwd waar auto's overheen kunnen rijden. Met water kunnen kanalen en rivieren worden gemaakt waar bootjes kunnen varen. En lekker kliederen met de modder zorgt altijd voor dolle pret! Met een zandbak komt je kind in contact met de natuur en leert hij zijn verbeelding verrijken.

Zandbak in de tuin
Schone zandbak schelp

Schone zandbak

Een zandbak in de tuin heeft 1 groot nadeel: het zand wordt vies. Er waaien blaadjes in, regenwater blijft erin staan en het ergste nog: katten gebruiken de zandbak als toilet. Dat is niet alleen vies, maar ook ongezond. Daarom hebben veel zandbakken een deksel of een andere mogelijkheid om de zandbak af te sluiten. Een zandbak schelp of de schildpad zandbak bijvoorbeeld heeft een bijpassende deksel. Bij een houten zandbak met bankjes kun je de bankjes inklappen om ze het zand af te dekken. Andere houten zandbakken hebben een afdekzeil of dakje die je kunt gebruiken als zonneluifel. Aan het eind van de dag haal je het dakje naar benden om het zand te beschermen. Heeft een zandbak geen dakje, deksel of hoes? Dan kun je er een los afdekzeil bij kopen.

Veilig spelen in een zandbak

Een zandbak biedt al vanaf jonge leeftijd veilig speelplezier en is goed voor de ontwikkeling. Met het zand leren kinderen hoe ze kunnen bouwen en vormen maken, waarbij hun creativiteit wordt geprikkeld. Door te graven, harken en bouwen wordt ook de motoriek en het ruimtelijk inzicht gestimuleerd. Houdt het spelen in een zandbak altijd veilig met de volgende tips:

  • Maak de zandbak niet te diep. Zo voorkom je dat er te diepe kuilen of tunnels gegraven worden waar kinderen in kunnen vallen. Tunnels of kuilen die boven kinderen instorten kunnen zorgen voor stikgevaar. Ook kan er bij diep zand water makkelijker omhoog komen.
  • Zorg voor een bodem, zodat kinderen niet te diep kunnen graven of het speelzand vermengen met vervuild zand. Sommige plastic zandbakken hebben een bodem van zichzelf. Een zandbak zonder bodem kun je op een ondergrond van tegels plaatsen. Of plaats een zandbak zonder bodem op een worteldoek.
  • Dek de zandbak 's avonds af. Doe de deksel dicht, klap de bankjes naar beneden, breng het dak omlaag of span het afdekzeil erover om te voorkomen dat er regenwater of kattenpoep in het zand komt.
  • Plaats zandbakken het liefst in halfschaduw, maar niet op een donkere, vochtige plek. Staat de zandbak niet in de schaduw, bescherm kinderen dab tegen de felle zon met een parasol. Of koop een zandbak met zonnedak.
  • Plaats zandbakken niet in een looproute en zorg voor genoeg ruimte om er omheen te lopen.
  • Koop voor jonge kinderen geen zandbak met een te hoge rand vanwege het valgevaar.

Schoon zand in de zandbak

Om het zand in de zandbak schoon en fris te houden, moet je bij minimaal 1 keer per jaar het zand vervangen. Dat geldt voor een afgedekte zandbak, zoals een zandbak met deksel of afdekzeil. Een zandbak zonder enige vorm van bescherming zal vaker schoon zand moeten krijgen. Controleer het zand ook elke week op kattenpoep en hondenpoep. Hier kun je een hark voor gebruiken. Het is heel belangrijk om dit regelmatig te doen. Als honden- of kattenpoep langer dan een week in een zandbak blijft liggen, bestaat al het gevaar dat al het zand vervuild is. Op dat moment moet je al het zand vervangen. Ten slotte: Laat je kinderen liever niet eten en drinken tijdens het spelen in de zandbak. Etensresten kunnen in het zand komen en ongedierte aantrekken. Gelekte ranja, gesmolten ijsjes en plakkerige restjes van snoep trekken bijen en wespen aan. En die kunnen vervelend prikken!

Grote zandtafel Naturally Playful Step2

Met een goede zandbak die veilig is geplaatst en goed schoon wordt gehouden, kunnen kinderen al van jonge leeftijd naar hartenlust in de tuin spelen. En dat is heel gezond en goed voor hun ontwikkeling!

zandbak schildpad van Little Tikes