Zandbak kopen

Veilig spelen in een zandbak

Een zandbak biedt al vanaf jonge leeftijd veilig speelplezier en is goed voor de ontwikkeling. Met het zand leren kinderen hoe ze kunnen bouwen en vormen maken, waarbij hun creativiteit wordt geprikkeld. Door te graven, harken en bouwen wordt ook de motoriek en het ruimtelijk inzicht gestimuleerd. Houdt het spelen in een zandbak altijd veilig met de volgende tips:

  • Maak de zandbak niet te diep. Zo voorkom je dat er te diepe kuilen of tunnels gegraven worden waar kinderen in kunnen vallen. Tunnels of kuilen die boven kinderen instorten kunnen zorgen voor stikgevaar. Ook kan er bij diep zand water makkelijker omhoog komen.
  • Zorg voor een bodem, zodat kinderen niet te diep kunnen graven of het speelzand vermengen met vervuild zand. Sommige plastic zandbakken hebben een bodem van zichzelf. Een zandbak zonder bodem kun je op een ondergrond van tegels plaatsen. Of plaats een zandbak zonder bodem op een worteldoek.
  • Dek de zandbak ’s avonds af. Doe de deksel dicht, klap de bankjes naar beneden, breng het dak omlaag of span het afdekzeil erover om te voorkomen dat er regenwater of kattenpoep in het zand komt.
  • Plaats zandbakken het liefst in halfschaduw, maar niet op een donkere, vochtige plek. Staat de zandbak niet in de schaduw, bescherm kinderen dab tegen de felle zon met een parasol. Of koop een zandbak met zonnedak.
  • Plaats zandbakken niet in een looproute en zorg voor genoeg ruimte om er omheen te lopen.
  • Koop voor jonge kinderen geen zandbak met een te hoge rand vanwege het valgevaar.