spelen met zand is gezond

Spelen met zand is gezond

Iedereen die weleens met kinderen heeft gespeeld, kent de onweerstaanbare aantrekkingskracht van zand. Lekker met de handjes door het zand of de modder woelen en scheppen, bouwen en graven is toch wel het leukste wat er is! Spelen met zand is bovendien goed voor de ontwikkeling. Het stimuleert de motoriek en creativiteit en leert kinderen oplossingsgericht denken. Door te spelen met natuurlijk materiaal krijgen ze meer binding met de natuur. Bovendien is het heel gezond om lekker buiten te spelen en een beetje vies te worden!

Zand prikkelt

Waarom kinderen dol zijn op zand is niet zo moeilijk te verklaren. Ten eerste stimuleert het de tastzin. Zand heeft verschillende structuren, van zacht zand tot plakkerige modder, en voelt steeds weer anders aan. Ten tweede kun je zand op allerlei manieren bewerken. Je kunt erin graven, ermee bouwen en mee strooien. Je kunt er de mooiste bouwwerken mee maken maar er ook een zo diep mogelijke kuil in maken. En wat gebeurt er precies als je water aan zand toevoegt? Of hoe kun je de schelpjes uit het zand zeven? Kun je met ander natuurlijk materiaal, zoals takjes en steentjes, een bouwwerk nog mooier maken? Kortom: zand prikkelt de speelzin en ontwikkeling van kinderen op allerlei verschillende manieren!

spelen met zand is gezond

Samen of alleen spelen met zand

In een zandbak kunnen kinderen zich urenlang op zichzelf vermaken. Het zand biedt zoveel uitdaging dat ze zich geen moment vervelen. Zeker met een aantal leuke speeltjes, zoals graafmachines, scheppen, vormpjes en harkjes biedt een zandbak eindeloos vermaak. Maar er kan ook heel goed samen worden gespeeld: in een openbare zandbak met kinderen of in de eigen zandbak met broertjes/zusjes of vriendjes. Samen de diepste kuil maken, een stad aanleggen of taartjes bakken en verkopen: zand is niet moeilijk om te delen en je kunt er samen de leukste spellen mee verzinnen!

samen spelen met zand

Een gezonde zandbak

Helaas neemt het aantal openbare zandbakken af. Er zijn niet altijd voldoende middelen om een openbare zandbak te onderhouden en daardoor kan het zand niet goed schoon worden gehouden. Daardoor zien we steeds minder vaak een zandbak in een speeltuin of op een schoolplein en komt er vaker een zandbak in de achtertuin. Gelukkig zijn er voor elke tuin en elk balkon wel geschikte zandbakken te vinden, zodat ieder kind de kans krijgt te genieten van de wondere wereld van zand en water. Heel handig zijn de zandbakken met deksel. Het deksel voorkomt dat het zand vies wordt, nat regent of dat er katten in gaan poepen. Kattenpoep kan mensen besmetten met de spoelworm Toxocara Cati en dat kan voor zwangere vrouwen gevaar opleveren. Ligt er kattenpoep in het zand, dan zul je het zo snel mogelijk moeten verwijderen. Wanneer de kattenpoep er langer dan een week in blijft liggen, kun je het beste alle zand vervangen. Verder is het spelen met zand alleen maar gezond. Want van een beetje zand of modder wordt de weerstand van een kind alleen maar groter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.